Upp-och-nervända världen?!

Ja det är verkligen så det verkar nu, i alla fall när man pratar om vädret. Nere i södra Sverige har ni snö, men det har bannemig inte vi här uppe i NORRA FINLAND. Hur konstigt är inte det då? Åkte hit som utbytesstudent för att f snö, och så kommer det massor av den varan hemma när jag väl åker bort. Mysko till tusen detta. Men men, jag får hoppas att snön även kommer hit till oss snart så man får det lite ljusare och även så man får chansen att åka lite snowboard =)



Och då till de utlovade bilderna från min födelsedag...

Ja vad kan man säga, så här glad blir man när man får en fransman inslagen i paket!


Och det är vi tre som bor tillsammans här i lägenheten...



Det skålas för födelsedagsbarnet...



Och även italienarn hittade hit...



För den som vill se fler bilder finns detta på facebook =)



Nu ska jag ta och plugga lite och sen bär det av till skolan klockan 13 för ett prov. Wish me luck, I'll need it! Kvällen kommer ägnas åt pluggande, kanske utgång men det är inte så troligt vågar jag påstå.


// M

Inte hunnit skriva..

Ja nu har jag inte hunnit skriva på lite mer än en vecka. Så vad har då hänt under denna tiden som kan ha varit så viktigt?! Jo det ska jag berätta för er. Som jag nämnt tidigare så skulle ju mina föräldrar komma hit till Rovaniemi och det gjorde dem den 20de oktober. Vi hade några dagar med umgänge och de fick se Lordi´s Square. Ja precis, Lordi som vann melodifestivalen ar ett eget torg med monument med deran handavtryck här i Rovaniemi, mitt i stan. (Sångaren är nämligen härifrån)...



Ett besök gjordes även till Santa Claus Village där även Polcirkeln går rakt igenom...




Jaha, så vad gjorde vi mer...? Jo vi var på Arktikum, det största museumet här i Rovaniemi med utställningar om lite olika lokala saker som t.ex. samerna och norrskenet. Förutom utställningarna är själva byggnaden också mycket speciell, i alla fall den delen som är som en glastub som går ut i vattnet...





Lite promenad hann vi också med. Mem om mamma o pappa fick säga sin mening om detta så skulle de nog meddela att det blev en HEL DEL gång fram och tillbaka. Rovaniemi är nämligen inte så stor i antalet människor, men det är sjukt vidbrett och med stora avstånd till allting...



... och jag sörsöker mig på att vara lite artistisk...



Den här utsikten har jag till vänster om mig varje morgon när jag cyklar över gamla bron till skolan. Inte så behagligt när det blåser halv storm att cykla här kan jag säga, nästan 1 km bro...



Efter alla dessa promenader och dylikt firade vi även min födelsedag på restaurang Martina. Mycket god mat och efterrätt med gott vin! (detta finns det tyvärr inga bilder från)



Förutom mina föräldrars visit så har jag ju även fyllt år på riktigt. 21 år i lördes den 25e oktober. Hade en rikitgt stor fest här hemma i lägenheten. Tror att antalet gäster till slut landade kring 40-45 personer. Hade sjukt kul här hemma och sen bar det vidare av ner till stan där klubben väntade oss. (bilder från kvällen kommer så fort jag har raggat tag på dem)


// M





Lördag...

Då var det lördag igen och ännu en vecka är till handlingarna. Största händelsen denna vecka har väl varit att jag hade slutprov i finska igår. Gick nog bra, men sen var det ju ochså lite lågstadienivå på provet, mycket dra streck och så. Det svåraste var faktiskt att förklara några bilder och vad som hände på dem med egna ord. Har ju inte direkt tränat på att sätta ihop grammatiskt korrekta meningar, men det gick nog vägen ändå. Gårdagskvällen spenderades med ett svulande av chips och dippa framför några avsnitt av Parlamentet (har ju ingen tv så det blir att ladda ner det man är intresserad av att se), kände verkligen inte för att göra någonting annat vettigt.
   Dagen kommer att vigas åt pluggande, vilket inte alls är särskilt lockande, men måste göras. Har tenta om två veckor och har inte ens böckerna för alla är utlånade, får sitta på biblioteket hela dagarna och läsa i referensexet =)
   En rolig sak är dock att mamma o pappa kommer och hälsar på mig på måndag och stannar tills på torsdag. Ska fira min födelsedag då lite i förväg eftersom jag ju fyller år på lördag, ja exakt om en vecka faktiskt. Känns lite underligt att jag inte kommer att ha nån av de vanliga här med mig när jag fyller, men får väl ta folket här på området som substitut...


// M

Underligt

Varför kan man aldrig vara nöjd med det man redan har? Man längtar alltid efter nånting bättre. Är detta en del av det som kallas att vara mänsklig eller är det nåt annat konstigt?

Jag till exempel har den senaste veckan varit försjunken i tankar om en längtan tillbaka till nåt som redan har varit. Nånting som jag ändå vet aldrig kommer tillbaka. Och varför då spilla tid på att fantisera om det? Detta gör mig galen. Och som om inte det vore nog så fantiserar man ihop någon idyllisk framtidsdröm för sig själv som i 9 fall av 10 aldrig kommer slå in. Jag blir så trött för man tar ju aldrig vara på det som man har här och nu, eller hur?! Men lik förbannat kommer jag någon gång längta tillbaka till den här stunden som jag inte tagit tillvara när det inträffat. Varför kan inte allt vara perfekt på en gång?!


// M


The smurf is back...

Ja så är det, nu när det börjar bli kallt här uppe har min vita, men ack så varma och sköna, smurfmössa kommit fram. Och det behövs kan jag säga. Kom precis hem från stan efter middag tillsammans med Pirre och det är 3 grader varmt och småregnar ute. Käkade på ett all you can eat-ställe och nu rullar jag fram, satte nog i mig en pizzabit för mycket =) tur att man inte ska göra nåt vidare aktivt mer idag för då hade den nog kommit upp igen. 

   Jag har också fått min cykel lagad nu. Fick gå ner med den till stan igår morse och lämna den hos cykelhandlaren för att sen gå till universitetet för att ytterligare en gång efter det gå tillbaka till stan, sammanlagt ungefär 2 timmars promenad..... I ÖSREGN! Inte det skönaste jag vatt med om och skorna strejkade redan efter 10 minuter och blev dyngsura för att sen förbi så även resten av dagen, så när jag kom in till stan igen fick det bli att införskaffa ett par vinterskor så nu är även det gjort! Förhoppningsvis ska de även hålla för väta.

   Idag har jag spenderat dagen med att göra alldeles för lite vettiga saker. Men ngra maskiner tvätt har jag i alla fall  fått tvättat och sen har jag även varit nere på universitetet och hållit en redovisning i destination marketing management om ciudad de las artes y las ciencias i Valencia samt om deras marknadsföring (översatt till engelska= city of arts and sciences). Detta var min första redovisning/föredrag helt på engelska men det gick riktigt bra. Var konstigt nog inte lika nervös som jag brukar vara när jag ska göra nåt sånt på svenska.

   Nu måste jag nog snart hoppa i säng om jag ska orka upp imorgon bitti. Är sjukt trött ikväll och man måste vara pigg imorgon för då är det sags för finska igen.

Kello on puoli kymmenen ja minä on väsynyt nyt. 
Hyvää yötä! Nähdään houmenna! =)


// M




Inflyttningsfest igår...

... och det var riktigt roligt. Kände inte ens dem som flyttade in men jag blev medbjuden av en annan tjej. Så basicly var det jag och en massa finnar, men det gick ju bra ädå =). Var nån form av maskeradgrej och alla skulle va utklädda till nån form av skurkkarraktär men det var ju givetvis inte jag. Dock meddelade de andra deltagarna att det inte gjorde nåt för jag är ju svensk och det är enligt dem de största bovarna som finns...
Efter lyckad förfest bagav de sig till Onnela där det blev dans på borden. Hoppas kunna lokalisera lite bilder från gårdagen och lägga upp, men minns inte vad kvällens fotograf hette, men det ska nog lösa sig ändå =)

Dagen kommer kantas av slöeri fram till 5 då vi ska förbereda nån presentation till på tisdag... kuuuul (?)


// M

Cykelhelvete

Ja nu har alltså även jag fått punktering på min cykel. Är med andra ord nu fullvärdig medlem i den skaran här på Kuntotie som har detta. (Ska tilläggas att alla här har/har haft punktering sen de kom hit) Vad är det egentligen för fel på de cyklarna som säljs här? Är iofs second hand, men ändå. Eller så är det kanske vägarna här som inte rikigt är som de borde. Själv sätter jag nog mina pengar på någon hybrid däremellan! Men i vilket fall som helst, slut på gnällandet för det hjälper ju ingen, jag har fortfarande punktering hur mycket jag än tjatar om det. Är bara att trä på vandringsskorna och traska ner med cykeln till cykelhandlaren så han får fixa det till mig.

Nåt annat då säg? Njaä. Det rullar på som vanligt här. Men en liten väderrapport kan jag ju fresta er med. Vi har idag strålande solsken men det är dock inte mer än 2 grader varmt. Men så länge jag slipper regnet så är jag nöjd!

Ikväll blir det nog ut och svänga de lurviga... men det blir att GÅ ner till stan.. ja ni vet ju varför...

Just nu ska jag ta och försöka övervinna mitt sötsug som är så enormt så ni kan inte tänka er. Får ta en morot som substitut MUMS (?).. Nä fy, tänk om man hade choklad....


// M